Menőmenü pont

Kedves Diákok és érdeklődők!

Ezen a helyen, információkat olvashattok az egészséges táplálkozásról, a gyakorlatban is kipróbált recepteket találtok és a későbbiekben játékos ismeretbővítésre is lesz lehetőség.

Menőmenü pont

Táplálkozási szakemberünk:
Petrik Mária, okleveles táplálkozástudományi mester.

Személyes konzultáció és tanácsadás időpontja:
csütörtökönként 13-17 óra között.

Időpont egyeztetésre
e-mailen a menomenza@kezakezbentata.hu címen,
valamint
személyesen vagy telefonon
Metzler Miklósné és Metzler Józsefné ápolónőknél
a 06-34-587-470 telefonszámon van lehetőség.

Okos tányér

MENŐMENZA PROGRAM – MIT TEHET ÖN SZÜLŐKÉNT?

Szakértőnk szülők számára összeállított tájékoztatója pdf formátumban.

Próbáld ki!

Az egészséges étrend fontos része a tápanyagokban kiegyensúlyozott ebéd. Íme egy recept, amely hozzájárul az egészséged megőrzéshez, tápanyagokban vitaminokban és élelmi rostokban gazdag, könnyen elkészíthető.

Céklás diós bulgur

Menőmenü pont

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg cékla
  • 20 dkg bulgur vagy barnarizs
  • 3 ek. olaj
  • 4 dl víz
  • 1 csapott tk. só
  • 1 buci gerezd fokhagyma
  • 5 dkg dió

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a céklát megmossuk, egy papírtörlővel leszárogatjuk, sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, a tepsit a sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt megsütjük (attól is függ, mekkora a cékla, villával menet közben ellenőrizhetjük, de nem kell péppé puhítani).
A diót illatosra pirítjuk egy serpenyőben, majd ha kihűlt, egy éles késsel durvára vágjuk.
A bulgurt a fokhagymával egy kis lábasban forró olajon átforgatjuk. Amint van illata, felöntjük a vízzel, és forrás után hozzáadjuk a sót, lehúzzuk a tűzről, és lefedjük.
Miután megsült a cékla, egy villára tűzve meghámozzuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn.
Ezután már csak össze kell keverni a céklát, a diót és a bulgurt.

Egy adagban (15 dkg) 28,5 g szénhidrát van, 10 dkg-ban 19 g ch van.

Roston sült pulykamell

Hozzávalók (1 főre):

  • 12 dkg pulykamell
  • Fűszerek: só, bors

A pulykamell filé egyik felét grill sütőn arany színűre sütjük, megfordítjuk sózzuk, borsozzuk, majd 10-15 perc alatt készre sütjük.