Családi főzőverseny Grill ételekkel

Családi főzőverseny Grill ételekkel

2018. június 8-án 14 órai kezdettel, 101 fő részvételével rendeztük a „Menő Menzák az Iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” Okosabban kéne élni című pályázatán belül II. családi főzőversenyünket, „EGÉSZSÉGES ÉTELEK KÉSZÍTÉSE GRILLEZÉSSEL” témában.

A 7 csapat létszáma nagy különbséget mutatott az első főzőversenyhez képest a résztvevők száma 51-ről 101-re nőtt. Mind a szülők, mind a kollégák sokkal aktívabbak voltak.

A zsűri elnöke Petrik Mária táplálkozástudományi szakember, tagjai Alapítványunk egyik támogatója, Szabó-Dodek Nikolett és Csics Gergely vőfély, éttermi szakember volt.

Az időjárás kedvezett a versenynek, a 35 fokban a csapatok az iskola udvarán – egymáshoz viszonylag közel – helyezkedtek el. Előkerültek az otthonról hozott, esetleg saját kezűleg készített dísztárgyak és dekorációs anyagok, melyek az ízléses, a grillezés jellegének megfelelő terítést biztosították.

A zsűri végig nyomonkövette az ételek készítésének folyamatát. Sorba látogatták a csapatokat, beszélgettek a csapattagokkal, érdeklődtek az elkészítés módjáról. Petrik Mária kiemelte az egyes ételféleségek étkezésünkben betöltött szerepét – felvilágosító munkát is végzett.

A verseny és az ezt követő közös étkezés nagyon jó hangulatban telt. A csoportok egymást is felkeresték és kölcsönösen megkóstolták a másik által készített finomságokat. A meghirdetett étel elkészítésére két óra állt rendelkezésre. Az elkészült ételeket a zsűri értékelte. Az arany-ezüst-bronz fakanalak és a különdíjak most is gazdára találtak, az iskolában működő Tanár-rock zenekar jelenlévő tagjainak köszönhetően előkerült a gitár és közös éneklés zárta ezt a kellemes délutánt.

A rendezvénnyel kapcsolatosan összefoglalva kiemelendő a tanulók lelkesedése, a szülők és a pedagógusok együttműködése. A közösen végzett munka, a beszélgetések által közelebb kerültek egymáshoz. Az autista csoport tanulói is izgatottan várták a főzőversenyt, a pedagógusok elmondása szerint a versenyen való részvétel egyedülálló lehetőséget jelentett számukra egy eddig csak elmondásokból (elméletben) ismert ételkészítési eljárás/eljárások gyakorlatban történő megtapasztalásához.