AVOKÁDÓKRÉM
DÁN MAGVAS NASI
FASÍRTGOLYÓ
GOMBÁS TARJA
HERINGES-CÉKLÁS SZENDVICS
KUGLÓF
MEDVEHAGYMÁS TÚRÓKRÉM
NYÁRI SALÁTA
SPORTSZELET
SÜTŐTÖKKRÉM
TONHALAS KRÉM
TÚRÓFÁNK
AVOKÁDÓKRÉM
Alapanyagok:
- 2 db érett, puha avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- 200g Cottage Cheese
- majonéz
- só
Elkészítés:
Az avokádó magját kivesszük, és daraboljuk. Botmixerrel a többi alapanyaggal együtt pürésítjük.
DÁN MAGVAS NASI
Alapanyagok:
- 3,5 dl liszt
- 3 kiskanál só
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 dl zabpehely
- 4 dl magkeverék
- 2,25 dl víz
- 1 dl étolaj
Elkészítés:
Fakanállal összeforgatjuk az alapanyagokat. 2 sütőpapír közé tesszük a kicsit ragacsos masszát, sodrófával fél-1 cm vastagra nyújtjuk. Levesszük a felső papírt, derelyevágóval lazán rácsosra bevagdossuk, hogy könnyen el lehessen törni, ha kész. 30-40 perc alatt 180 fokon, alsó-felső sütésen kisütjük.
FASÍRTGOLYÓ
Alapanyagok:
- 500 g darált hús
- 1 db tojás
- 1 db kis cukkini reszelve
- pirospaprika
- 1 db hagyma
- 1 db zsemle
- fokhagyma, só,bors, fűszerek
- zsemlemorzsa, szezámmag
- olaj
Elkészítés:
Összegyúrjuk az alapanyagokat.
Golyókat formázunk belőle.
Meghempergetjük szezámmagos zsemlemorzsában.
Olajban kisütjük.
GOMBÁS TARJA
Alapanyagok:
- 2 közepes hagyma
- 20 dkg füstölt tarja
- 20 dkg gomba
- 3 dl paradicsomlé
Elkészítés:
Az alapanyagokat megpároljuk, ha kész, botmixerrel pürésítjük.
Pirítósra kenve nagyon finom!
HERINGES-CÉKLÁS SZENDVICS
Alapanyagok:
- 2-4 db fehér érett és pácolt hering (ruszli), olajos hal is lehet
- 1-2 evőkanál friss, nyers torma
- fél üveg pácolt cékla
- 1 dl 20%-os tejföl
- 3 ek. majonéz
- só és bors
Elkészítés:
A heringet vegyük ki a levéből, bőrét húzzuk le, vágjuk kb. 2cm-es darabokra.
A céklát vágjuk kisebb csíkokra, keverjük össze a tormával, tejföllel és a majonézzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A céklás masszát halmozzuk kenyér, kifli, vagy bagett szeletekre. Rárakhatunk még heringszeletet is.
KUGLÓF
Alapanyagok:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 3 alma
- 7 g sütőpor
- 1 kk fahéj
- 1 kk szódabóna
- 10 dkg dió
Elkészítés:
Az almát apró darabokra vágjuk.
A vajat és a cukrot kikeverjük a tojással.
Azután lisztes sütőporral és a szódabikarbónával összekeverjük, kézi habverővel kikeverjük a tésztát.
Utána belerakjuk a gyümölcsöket.
Vajjal kikent, lisztezett kuglóf formában 180 fokra előmelegített sütőben, 60 perc alatt megsütjük, 40 perc után alufóliával letakarjuk.
MEDVEHAGYMÁS TÚRÓKRÉM
Alapanyagok:
- 25 dkg túró
- 1 csomag bryndza
- tejföl
- friss erdei medvehagyma levelek
Elkészítés:
Csak össze kell keverni a tejtermékeket, medvehagyma darabokkal ízesíteni és tálalni!
NYÁRI SALÁTA
Alapanyagok:
- 300 g füstölt sajt
- 3 púpos evőkanál majonéz
- 1 csésze vékonyra vágott retek
- 1 csésze aprított uborka mag nélkül
- 1 csomó mogyoróhagyma aprítva
- só és bors ízlés szerint
- néhány szelet saláta
- dán rozskenyér
Elkészítés:
Össze kell keverni az alapanyagokat.
Kenyérre kenve fogyasztható.
SPORTSZELET
Alapanyagok:
- 20 dkg margarin
- 1,75 dl tej
- 1 rumaroma
- 3 evőkanál kakaópor
- 500 g darált keksz
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk és a fenti sorrendben hozzákeverjük az alapanyagokat. A kemény masszát egy tepsiben laposra nyomkodjuk (1-2 cm), majd az olvasztott csokit rálocsoljuk.
SÜTŐTÖKKRÉM
Alapanyagok:
- sütőtök
- paradicsom
- vöröshagyma
- sajtkrém
- majonéz
- só és őrölt bors
Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, majd a többi alapanyaggal pürésítjük.
TONHALAS KRÉM
Alapanyagok:
- 1 tonhal konzerv (olajos)
- 10 dkg mascarpone
- 2 ek tejföl
- 1 tk magos dijoni mustár
- 2 db főtt tojás
- só,őrölt színes bors
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- citrom (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tonhalat tegyük bele a szűrőbe és alaposan csepegtessük le. A tojásokat főzzük keményre. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg citromlével, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalat, reszeljük hozzá egy kisebb lyukú reszelőn a főtt tojásokat, majd óvatosan forgassuk össze. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek. Tálaláskor a tonhalkrémet tegyük egy tálkába, majd sós-sajtos keksszel vagy friss péksüteménnyel kínáljuk.
TÚRÓFÁNK
Recept 1.
Alapanyagok:
- 25 dkg túró
- 6 evőkanál liszt
- 3 db tojás
- 1 pohár tejföl
- pici só
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Összekeverjük az alapanyagokat, forró olajba kanalazzuk a tésztát, többször megforgatva aranybarnára sütjük.
Recept 2.
Alapanyagok:
- 25 dkg túró
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- só
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A túrót összekeverjük a liszttel, szódabikarbónával és sóval.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a fehérjéből kemény habot verünk a maradék cukorral.
A túrós keverékhez adjuk a tojássárgás keveréket, majd óvatosan a tojásfehérjéset is.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a masszát kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk a fánkokat.
Forró olajban aranybarnára sütjük.