Tankonyha / receptek

Tankonyha / receptek

AVOKÁDÓKRÉM
DÁN MAGVAS NASI
FASÍRTGOLYÓ
GOMBÁS TARJA
HERINGES-CÉKLÁS SZENDVICS
KUGLÓF
MEDVEHAGYMÁS TÚRÓKRÉM
NYÁRI SALÁTA
SPORTSZELET
SÜTŐTÖKKRÉM
TONHALAS KRÉM
TÚRÓFÁNK

AVOKÁDÓKRÉM

Alapanyagok:

  • 2 db érett, puha avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200g Cottage Cheese
  • majonéz

Elkészítés:
Az avokádó magját kivesszük, és daraboljuk. Botmixerrel a többi alapanyaggal együtt pürésítjük.


DÁN MAGVAS NASI

Alapanyagok:

  • 3,5 dl liszt
  • 3 kiskanál só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 dl zabpehely
  • 4 dl magkeverék
  • 2,25 dl víz
  • 1 dl étolaj

Elkészítés:
Fakanállal összeforgatjuk az alapanyagokat. 2 sütőpapír közé tesszük a kicsit ragacsos masszát, sodrófával fél-1 cm vastagra nyújtjuk. Levesszük a felső papírt, derelyevágóval lazán rácsosra bevagdossuk, hogy könnyen el lehessen törni, ha kész. 30-40 perc alatt 180 fokon, alsó-felső sütésen kisütjük.


FASÍRTGOLYÓ

Alapanyagok:

  • 500 g darált hús
  • 1 db tojás
  • 1 db kis cukkini reszelve
  • pirospaprika
  • 1 db hagyma
  • 1 db zsemle
  • fokhagyma, só,bors, fűszerek
  • zsemlemorzsa, szezámmag
  • olaj

Elkészítés:
Összegyúrjuk az alapanyagokat.
Golyókat formázunk belőle.
Meghempergetjük szezámmagos zsemlemorzsában.
Olajban kisütjük.


GOMBÁS TARJA

Alapanyagok:

  • 2 közepes hagyma
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 20 dkg gomba
  • 3 dl paradicsomlé

Elkészítés:
Az alapanyagokat megpároljuk, ha kész, botmixerrel pürésítjük.
Pirítósra kenve nagyon finom!


HERINGES-CÉKLÁS SZENDVICS

Alapanyagok:

  • 2-4 db fehér érett és pácolt hering (ruszli), olajos hal is lehet
  • 1-2 evőkanál friss, nyers torma
  • fél üveg pácolt cékla
  • 1 dl 20%-os tejföl
  • 3 ek. majonéz
  • só és bors

Elkészítés:
A heringet vegyük ki a levéből, bőrét húzzuk le, vágjuk kb. 2cm-es darabokra.
A céklát vágjuk kisebb csíkokra, keverjük össze a tormával, tejföllel és a majonézzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A céklás masszát halmozzuk kenyér, kifli, vagy bagett szeletekre. Rárakhatunk még heringszeletet is.


KUGLÓF

Alapanyagok:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 3 alma
  • 7 g sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szódabóna
  • 10 dkg dió

Elkészítés:
Az almát apró darabokra vágjuk.
A vajat és a cukrot kikeverjük a tojással.
Azután lisztes sütőporral és a szódabikarbónával összekeverjük, kézi habverővel kikeverjük a tésztát.
Utána belerakjuk a gyümölcsöket.
Vajjal kikent, lisztezett kuglóf formában 180 fokra előmelegített sütőben, 60 perc alatt megsütjük, 40 perc után alufóliával letakarjuk.


MEDVEHAGYMÁS TÚRÓKRÉM

Alapanyagok:

  • 25 dkg túró
  • 1 csomag bryndza
  • tejföl
  • friss erdei medvehagyma levelek

Elkészítés:
Csak össze kell keverni a tejtermékeket, medvehagyma darabokkal ízesíteni és tálalni!


NYÁRI SALÁTA

Alapanyagok:

  • 300 g füstölt sajt
  • 3 púpos evőkanál majonéz
  • 1 csésze vékonyra vágott retek
  • 1 csésze aprított uborka mag nélkül
  • 1 csomó mogyoróhagyma aprítva
  • só és bors ízlés szerint
  • néhány szelet saláta
  • dán rozskenyér

Elkészítés:
Össze kell keverni az alapanyagokat.
Kenyérre kenve fogyasztható.


SPORTSZELET

Alapanyagok:

  • 20 dkg margarin
  • 1,75 dl tej
  • 1 rumaroma
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 500 g darált keksz

Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk és a fenti sorrendben hozzákeverjük az alapanyagokat. A kemény masszát egy tepsiben laposra nyomkodjuk (1-2 cm), majd az olvasztott csokit rálocsoljuk.


SÜTŐTÖKKRÉM

Alapanyagok:

  • sütőtök
  • paradicsom
  • vöröshagyma
  • sajtkrém
  • majonéz
  • só és őrölt bors

Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, majd a többi alapanyaggal pürésítjük.


TONHALAS KRÉM

Alapanyagok:

  • 1 tonhal konzerv (olajos)
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk magos dijoni mustár
  • 2 db főtt tojás
  • só,őrölt színes bors
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • citrom (ízlés szerint)

Elkészítés:
A tonhalat tegyük bele a szűrőbe és alaposan csepegtessük le. A tojásokat főzzük keményre. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg citromlével, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalat, reszeljük hozzá egy kisebb lyukú reszelőn a főtt tojásokat, majd óvatosan forgassuk össze. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek. Tálaláskor a tonhalkrémet tegyük egy tálkába, majd sós-sajtos keksszel vagy friss péksüteménnyel kínáljuk.


TÚRÓFÁNK

Recept 1.
Alapanyagok:

  • 25 dkg túró
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • pici só
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
Összekeverjük az alapanyagokat, forró olajba kanalazzuk a tésztát, többször megforgatva aranybarnára sütjük.


Recept 2.
Alapanyagok:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:
A túrót összekeverjük a liszttel, szódabikarbónával és sóval.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a fehérjéből kemény habot verünk a maradék cukorral.
A túrós keverékhez adjuk a tojássárgás keveréket, majd óvatosan a tojásfehérjéset is.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a masszát kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk a fánkokat.
Forró olajban aranybarnára sütjük.